Warning: Illegal string offset 'maxW' in /homepages/25/d415396694/htdocs/t3lib/class.t3lib_stdgraphic.php on line 2360

Warning: Illegal string offset 'maxH' in /homepages/25/d415396694/htdocs/t3lib/class.t3lib_stdgraphic.php on line 2373

Warning: Illegal string offset 'minW' in /homepages/25/d415396694/htdocs/t3lib/class.t3lib_stdgraphic.php on line 2431

Warning: Illegal string offset 'minH' in /homepages/25/d415396694/htdocs/t3lib/class.t3lib_stdgraphic.php on line 2437
Kerkverwarming - REDPUR
bundesweit

De REDPUR infrarood verwarming als kerkverwarming

Een REDPUR infrarood verwarming is niet alleen in woningen en kantoren een energie- en kostenbesparend alternatief voor conventionele verwarmingssystemen maar is tevens uitstekend geschikt voor openbare ruimten en als kerkverwarming respectievelijk andere oude gebouwen met “massieve buitenmuren”. De stralingswarmte van de REDPUR infrarood verwarming zorgt ook in dit geval voor behaaglijke temperaturen bij een minimaal energieverbruik en tegelijkertijd voor een optimale bescherming van de ruimten.

Bij de verwarming van kerken gaat het om zowel het opwekken van thermisch comfort voor de bezoekers als om het behoud van de vaak historische ruimten. Het warmtegevoel wordt daarbij door de kamertemperatuur algeheel bepaald. Bij het behoud van de ruimten speelt bovendien de relatieve luchtvochtigheid een cruciale rol.


REDPUR infrarood verwarming - door het werkingsprincipe ideaal voor kerken

Het kerkelijk bouwhandboek van de EKD adviseert voor de verwarming van kerken, de volgende algemene parameters aan te houden:

  • Ruimtetemperaturen tussen de 12 en 16 graden Celsius tijdens het gebruik, alsook tussen de 8 en 10 graden Celsius in rusttijd
  • Een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 55 en 75 procent, die niet overschreden dient te worden, noch naar boven, noch naar beneden
  • Bij een zeer lage luchtvochtigheid van onder de 45 procent - bijvoorbeeld op heldere, koude winterdagen - dient de temperatuur in de kerk ongeveer twee graden Celsius lager te liggen
  • Een maximale opwarmtijd van 1 graden Celsius per uur, om interieurschade door te snel opwarmen te voorkomen
  • Een maximaal temperatuurverschil van twee graden Celsius over de gehele hoogte van de ruimten


(Bron: Kirchliches Bauhandbuch, Uitgever: Konferenz der Bauamtsleiter der Gliedkirchen der EKD, Kapitel 6.7.2)


Met conventionele convectieverwarmingen is het zeer moeilijk om aan deze voorwaarden te voldoen - de maatgevende verwarming via luchtverwarming veroorzaakt hoge energieverliezen alsook een ongelijkmatige verwarming van de ruimte met thermodynamische luchtstromen en “koude hoeken”. De evolutionaire REDPUR infrarood verwarming is door het natuurlijke werkingsprincipe hier een ideale optie om warmteverliezen zo veel mogelijk te voorkomen en een meer gelijkmatige en aangename temperatuur te creëren en de kerk hiermee optimaal op temperatuur te brengen. Een REDPUR infrarood verwarming verwarmt niet de lucht in de ruimte, maar de “bouwschil”, de kameroppervlakten - dus de wanden, de plafonds en de vloeren - alsook alle objecten aanwezig in de kerk. De warmte van de REDPUR infrarood verwarming wordt hierdoor indirect aan de omgeving afgegeven. De luchtverwarming speelt daarbij geen of slechts een zeer kleine rol.

Voordelige investering in behaaglijkheid, energie-efficiëntie en bescherming van de ruimten

Door de werking van een REDPUR infrarood verwarming worden de wanden van de kerken alsook andere oppervlakten gelijkmatig en constant verwarmd. De warmte wordt hierdoor zonder “verloop”, thermodynamische luchtbeweging of luchtwervelingen en het opdwarrelen van stof afgegeven. Tegelijkertijd wordt het neerslaan van vocht op de kerkwanden effectief voorkomen. Een REDPUR infrarood verwarming droogt de vochtige wanden zelfs. Omdat het menselijk lichaam de stralingswarmte van een REDPUR infrarood verwarming ook geabsorbeerd, worden tevens relatief lage kamertemperaturen als behaaglijk en zeer aangenaam ervaren. Voor de temperatuurregeling in de kerk zorgen “intelligente” thermostaten, die speciaal voor deze toepassing van de REDPUR infrarood verwarming zijn ontwikkeld.

Daarbij kan de REDPUR infrarood verwarming op elke locatie in de kerk - onder de zitbanken of als muurverwarming worden geïnstalleerd. Optioneel draagt de REDPUR infrarood verwarming door het innovatieve en zeer esthetische ontwerp bovendien bij aan het ontwerp van de ruimte. De montage van de REDPUR infrarood verwarming geschiedt in principe zonder ingreep aan de ruimten, daarna functioneert de verwarming “levenslang” volledig onderhoudsvrij en zonder verdere bijkomende kosten.

De basisverwarming van een kerk met een REDPUR infrarood verwarming kan met zeer lage temperaturen geschieden. De opwarmtijd voor het actieve gebruik van de ruimten is zelf in te stellen en voldoet hiermee in elk geval aan het expert advies van de EKD.

De Zuid-Duitse bouwkundige Gerald Koch beschouwd vanwege zijn onafhankelijke onderzoeken infrarood verwarmingssystemen in kerken en vergelijkbare ruimten als het wezenlijke verwarmingsmodel van de toekomst. In zijn studies heeft hij zowel energie-efficiëntie als ook bescherming van de ruimten door infrarood warmtestraling aangetoond. Een REDPUR infrarood verwarming is in dit opzicht een - vergeleken met de aanschaf en installatiekosten van conventionele verwarmingen overigens zeer voordelige - investering in comfort, behaaglijkheid, ecologisch energie-efficiëntie alsook het behoud van de ruimten.

De REDPUR infrarood verwarming als kerkverwarming